preskoči na sadržaj

Osnovna škola Antuna Mihanovića Klanjec

 > Naslovnica
Vijesti

EUROPSKI DAN JEZIKA S PRIJATELJSKOM ŠKOLOM IZ ŠVEDSKE

Autor: MARICA LOJEN, 17. 12. 2020.

Dan Europskog jezika 2020. u našoj školi je prerastao u mjesec Europskog jezika. Posebno će ga  upamtiti učenici 5. razreda iz Klanjca i  Lučelnice. Osim engleskog i njemačkog, koje marljivo svakodnevno  učimo upoznajemo i druge jezike i kulture. Prošle školske godine to je bio finski jezik, a ove godine švedski.

Školska kolegica naše knjižničarke, Lili Kapper,  živi  u Stockholmu i radi u osnovnoj školi Skanskvarnsskola kao Prvi učitelj za matematiku, prirodne nauke, tehnički i programiranje.  Prije 30ak godina je preselila u Švedsku i tamo radi kao učiteljica od 1. – 5. razreda.

           

Uoči  Europskog dana jezika primili smo njihova online pisma. U razredu ih je 23. Učenici u Švedskoj nemaju brojčane ocjene. Ocjene kao mi u Hrvatskoj imaju tek od 6. razreda. U dobi između 6./7. godine života i 15./16. godine djeca u Švedskoj pohađaju obveznu osnovnu školu, podijeljenu u tri faze. Naši petaši su se jako razveselili pismima svojih vršnjaka sa sjevera. Smatraju njihov jezik vrlo zanimljivim i teškim. Oduševili su se jer, premda tako udaljeni, imaju iste brige i interese. Vrlo zanimljivo je da su naši novi švedski prijatelji prvaci u Lego First League.

Našim je učenicima na projektu pomogao Marijo Balašković, učitelj informatike koji je pomogao da komunikacija protječe besprijekorno, a istovremeno smo se naučili odgovornom ponašanju na internetu. Svi su petaši iz Klanjca poslali mail svom dopisnom prijatelju u Švedsku.

Petra Makek, učiteljica Engleskog jezika pomogla je pri pisanju i ilustriranju pravih pisama na engleskom jeziku koji nam je jezik komunikacije.  Učenici su se u pismu predstavili te ga prigodno ilustrirali. Sve su to napravili 23. rujna.

                      

Sljedeći je korak da nam naši učenici predstave što su naučili o geografskom smještaju i povijesti Švedske, a potom ćemo istražiti način obrazovanja u Švedskoj.

 Knjižničarka Marica Lojen je koordinator te je redovito komunicirala sa švedskom školom i vrlo susretljivom kolegicom  Lili Kapper. Učenici u Švedskoj imaju školsku knjižnicu, ali ove godine zbog štednje nemaju zaposlenog knjižničara. Naši učenici su se iznenadili što mali Šveđani nemaju obveznu lektiru. Svaki učenik čita prema svom interesu i mogućnostima jer nisu svi jednako dobro ovladali čitanjem i nisu svi na istom čitalačkom nivou. Učiteljica učenike kad se vrate iz knjižnice fotografira da se zna što su posudili. Jedan dan u tjednu jedna učiteljica posloži vraćene knjige. Na fotografijama smo otkrili što najradije čitaju.