preskoči na sadržaj

Osnovna škola Antuna Mihanovića Klanjec

 > Naslovnica
Vijesti

Ljekovitost voća i povrća - istraživanje učenika 5. razreda

Autor: Ivana Troha Pirš, 21. 4. 2021.

Učenici polaznici izvannastavne aktivnosti Briga o čovjeku i okolišu proveli su istraživanje kako bi odgovorili na pitanje ima li voće i povrće koje svakodnevno koristimo ljekovita svojstva. U istraživanu su sudjelovali Ema Trajbar, Ema Sinković, Lora Zlatoglas, Lana Poslek, Klara Ricijaš, Ellen Bogović i Lana Turčić. Voće i povrće su odabrale prema tome što vole, što ne vole i što ih zanima. Istraživanje su provodile upotrebom interneta.

U istraživanju učenice su saznale brojne nepoznate činjenice o vrlo poznatom nam voću i povrću, a za vas su izdvojile informacije koje smatraju najbitnijima. Pozivamo vas da saznate malo više.

Paprika ima ljekovita svojstva koja pomažu održati zdrav vid, ublažava nesanicu, PMS i stres, a zanimljiva je informacija da pridonosi ljepoti kose i noktiju.

Krastavac poboljšava probavu, pomaže zdravlju srca, štiti zdravlje kostiju, smanjuje rizik od raka, a oblozi od krastavaca mogu se koristiti za ublažavanje podočnjaka.

Bundeva je idealna namirnica za osobe koje pate od bolesti želuca i crijeva, a zanimljivo je da bundeva potječe iz Meksika.

Mrkva se uzgaja preko 1000 godina, postoje brojne sorte te da mrkva može biti naranđasta, žuta, ljubičasta i crna. Poznato je da pridonosi dobrom vidu, a može se koristiti za i zaustavljanje proljeva i povračanja kod dojenčadi.

Krumpir je prva namirnica uspješno uzgojena u svemiru. Dobar je izvor vitamina C, sadrži prirodni šećer koji se polako otpušta u krvotok te štiti od visokog tlaka. Sadrži manje kalorija od riže, kruha i tjestenine.

Jabuka se koristi još od prapovjesnog doba, olakšava probavu, štiti sluznicu usta i crijeva te jača kosu i nokte. Svakodnevna konzumacija jabuke može pomoći u snižavanju kolesterola u vrlo kratkom vremenu pa na taj način pomaže u prevenciji srčanog i moždanog udara. Zanimljivo je da jabuku nije dobro jesti navečer jer može uzrokovati žgaravicu te da je pad jabuke sa stabla inspirirao znanstvenika I. Newton na istraživanje kojim je objasnio zakon gravitacije.

Breskva je voće koje pomaže u snižavanju kolesterola, smiruje živčani sustav, pomaže trudnicama i održava zdravlje i ljepotu kože.

Kruška je poznata po tome što potiče probavu, čisti organizma i skida suvišne kilograme, no manje je poznato da jača imunitet i ublažava upale u organizmu.

Naranča jača imunitet, pomlađuje kožu i jača kosu, pridonosi zdravlju očiju i jača mentalne sposobnosti. Zanimljivo je da drvo naranče može živjeti 500 godina. 

Borovnica čuva mladost mozga i štiti očnu mrežnicu. Odlična je za snižavanje kolesterola i krvnog tlaka, sprečava upalu mokraćnog mjehura kao i njena rođakinja brusnica, smiruje menstrualne tegobe. Zanimljivo je da je i lišće borovnice ljekovito. Utrljavanjem čaja od listova borovnice može se pospješiti ras i zdravlje kose. Borovnice su prava superhrana, sadrže malo kalorija, ali puno nutrijenata potrebnih za zdravlje organizma.

Nakon provedenog istraživanja pokazalo se da svaka vrsta voća i povrća ima određena ljekovita svojstva te da se ta svojstva razlikuju od vrste do vrste. Voće i povrće je najbolje koristiti sezonski u vrijeme kad sazrjeva jer tad sadrži najviše ljekovitih tvari. Ne možemo odlučiti koje je voće ili povrće najbolje, potrebno je raznoliko se hraniti jer na taj način brinemo o zdravlju čitavog organizma. Učenice su od istraženog voća i povrća odabrale jedno voće i jedno povrće o kojem žele da znate malo više.

 

TREŠNJA 

Ovu biljku smo odabrale zato što je jako ukusna i lijepa. Sadrži brojne vitamine i minerale (npr. vitamine A, B1, B2, B3, B6, C i K te minerale kalij, kalcij, željezo, bakar, mangan, agnezij, fosfor i cink).  Ljekovita je zbog prehrambenih vlakana, celuloze, pektina, organskih kiselina (jabučna, limunska i vinska), proteina i ugljikohidrata. Posebno je bogata antocijaninima i proantocijaninima. Trešnja je odličan saveznik u suzbijanju simptoma astme i alergija, a poznati su i kao snažno prirodno protuupalno sredstvo. Potiče proizvodnju kolagena – proteina ključnog za zdravlje kože i vezivnog tkiva. 

Najbolje ju je upotrebljavati kada sazrijeva – kada je crvena. Možemo je koristiti u raznim kolačima, sokovima i jelima, a često se nalazi i na vrhu sladoleda. Kada smo istraživale, saznale smo i neke zanimljivosti. Smatra se da je pradomovina trešnje Mala Azija., a stablo trešnje može doseći visinu od čak 20m. 

Lana Turčić i Klara Ricijaš

BROKULA 

Odabrale smo brokulu zato što je zdrava, puna vitamina i sudjeluje u sprečavanju brojnih bolesti organizma. Brokula sadrži glukorafanin, glukonasturtian, glukobrasicin, velike količine folne kiseline, flavonoida kaempferola, velike količine luteina, vitamina C, beta-karotena i zeaksantina, koje sprječavaju bolesti oka. Brokula štiti od raka, dobra je za trudnice, regulira krvni tlak, jača imunitet, štiti od artritisa, regulira probavu, dobra je za oči, štiti od kolesterola i od bolesti srca, pomaže oko mršavljenja, sprječava alergije, dobra je za kosti i čisti organizam, no to su samo neka od ljekovitih svojstava koje ima. Brokulu je najbolje upotrebljavati svježu, u doba godine kada dozrjeva, tokom ljeta i na jesen jer su u to vrijeme ljekovita svojstva najizraženija. Možemo je koristiti u juhama, salatama, kao prilog na pizzi ili uz neko jelo, za umake, ili kao vrlo ukusno jelo zapečena tjestenina s brokulom i sirom.

 

Ellen Bogović, Lana Poslek,Lora Zlatolas. 




Raspored zvona

Uz granicu bez granica

Darko Lumenko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kućni red

Kliknite na sliku kako biste pogledali Kućni red škole!

Priloženi dokumenti:
K2.jpg

 

Blog Novinarske grupe

OŠ Antuna Mihanovića, Klanjec

Priloženi dokumenti:
K9.jpg

CMS za škole logo
Osnovna škola Antuna Mihanovića Klanjec / Lijepe naše 41, HR-49290 Klanjec / os-amihanovica-klanjec.skole.hr / ured@os-amihanovica-klanjec.skole.hr
preskoči na navigaciju